Ati auzit vreodata de neuromarketing? Ei bine, eu pana ieri nu auzisem, desi am avut inclus in programa de la masterat un curs de Marketing. Cautand informatii despre tehnici de marketing, am "dat" din greseala peste acest articol, pe care l-am citit pe indelete, nu numai pentru ca neuromarketingul era un concept cu totul nou pentru mine, ci si pentru ca rezultatele acestuia sunt, din cate am vazut, fanstastice. Am inceput sa intreb in stanga si in dreapta pe Ymessenger oameni care stiam ca au avut tangente cu marketingul, fie in facultate/masterat, fie prin alte structuri. Nici ei nu stiau ce e ala neuromarketing...Lack of information sau un domeniu prea putin dezvoltat in Romania, as spune.
Daaar, cea mai tare faza e ca am aflat ieri, tot din pura intamplare, de existenta neuromanagementului. Daca pe neuromarketing gasesti chiar si literatura romaneasca plus o sumedenie de informatii la un simplu Google search, cand vorbim de neuromanagement lucrurile nu sunt la fel de roz. Ba din contra, nu prea m-am lamurit asupra conceptului. Sentimentul il pot cataloga drept "horror", avand in vedere ca la master am studiat...management :-(( As avea o singura scuza - nu ne-a spus nimeni ca exista si acest.... neuromanagament. Si nu ne-a spus nimeni cum se aplica. Si nici ce face. Si nici care-i sunt tehnicile. Si nici daca sunt companii unde e folosit. Lack of information (again)...sau un domeniu inexistent in Romania, as spune.
In consecinta, nu as putea sa va povestesc nici macar in linii mari despre neuromanagement (promit sa revin cu un post dupa ce aflu una, alta) dar iata care e treaba cu neuromarketingul:
- a fost inventat la Harvard in 1995 de catre profesorul Gerry Zaltman
- neuromarketingul este o combinatie intre doua stiinte, neurologia si marketingul
- tehnica ajuta la intelegerea comportamentului de consum
- prin intermediul tehnicilor de neuromarketing, advertiserii afla cum pot determina consumatorii sa achizitioneze anumite produse
- neuromarketingul apeleaza la tehnologia transmiterii de imagini prin rezonanta magnetica - MRI (utilizat in depistarea tumorilor cerebrale)
- MRI arata modalitatea in care creierul uman recepteaza, prelucreaza si interpreteaza anumite imagini
- printre companiile care au experimentat cu succes neuromarketingul se numara:
- Coca Cola
- BMW
- Procter&Gamble
- Motorola
Daca vi se pare interesant domeniul, am gasit si cateva lecturi obligatorii, pe care intentionez sa le citesc in viitorul apropiat.
Martin Lindstrom - Branduri senzoriale
Lone Frank - Mindfield: how brain science is changing our world
Ma tot plangeam ca si daca-as vrea sa fac vreodata cercetare, nu am pe ce. Well, neuromarketingul pare sa fie un domeniu foaaarte atractiv in acest sens :-)
Sursa foto: descopera.ro
2 comentarii:
Eu oricum sunt de părere că ăştia de la Cola încercă să ne "spele creierul". Şi cum sunt devotat cauzei ANTI-COLA (fie CocaCola sau Pepsi sau orice altă cola) văd doar partea negativă a reclamelor. Dacă stai să le priveşti detaşat poţi observa cum "ni se bagă pe gât" cola. Concursuri, promoţii, cola gratis, cola "la orice masă", Cola de crăciun, cola de paşte...cola la McDonalds, cola peste tot...şi de fapt ce e cola? Dar să nu intru în polemici :D
Cât despre celelalte firme pe care le-ai menţionat ...nu am ce spune
Toate cele bune, Radu!
Daca stam bine sa ne gandim sunt numeroase branduri care isi fac publicitate prin metoda "spalarea creierului".
Ce mi se pare mie f. tare la neuromarketing e ca la baza sunt de fapt, studii stiintifice si ca apeleaza la neurostiinte pentru fidelizarea/spalarea creierului consumatorului.
Am citit ca la noi in Romania, neuromarketingul inca este considerat o practica...neo...si ca nu va fi implementata prea curand.
In ceea ce priveste Cola, nu pot sa nu-ti dau dreptate. Imi aduc aminte doar faza cu paharul cu suc si o bucatica de carne lasata acolo pret de cateva ore...
Numai bine,
Clau
Trimiteți un comentariu