Vine 2011! Ce ne-am putea dori de la Noul An? Salarii mai mari, preturi adaptate salariilor pe care le au romanii, politicieni carora sa le pese de natiunea pe care o conduc (keep dreamin') si un sistem sanitar care sa isi poata trata corespunzator bolnavii.
Limba romana - o limba straina
Apoi, ne-am dori ca Educatia din tara noastra sa intre pe fagasul normalitatii, cum la fel de mult ne-am dori ca limba romana sa isi reintre in drepturi si sa nu mai existe cazuri ca cel de mai jos (exprimarea este deja specifica fenomenului adolescentin 2010):
"sthii u..majoritatea nici nu sthiu ce e ala gudron shi c fake, iar restul sunt f constientzi dar pur shi simplu nu se pot lasa"
Cred ca misiunea profesorilor de limba romana de astazi este una tare dificila si sunt convinsa ca cei care intra in "bransa" trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si determinare pentru a putea dezvata adolescentii 2010 de exprimari precum cea de sus. Daca in 2006 se introducea editia a doua a Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane, care cuprinde cuvinte precum sendviş si fâs, probabil ca in cativa ani vom fi martorii celei de-a treia editii a DOOM-ului. Evident, daca limba romana va fi in continuare "stalcita" si "tunata".
Imbecilizarea prin televiziune
Si, daca stau bine sa ma gandesc, ne-am dori ca seara sa ne putem uita la televizor fara sa vedem crime, sinucideri si alte cele (da, stiu, desi nu ne place sa recunoastem suntem totusi, o natiune de sinucigasi - dovada statisticile, si nu neaparat stirile).
Uhm, si da, ar trebui ca in 2011 sa incepem sa promovam valori ale Romaniei, oameni care merita scosi din umbra si adusi in atentia publicului romanesc, obisnuit cu efectul de turma si care se delecteaza facand misto si imitand non valori precum aceasta. Rezolutia asta se preteaza zicalei "You are what you eat", care transpusa in termeni televizuali ar suna cam asa: "Zi-mi la ce te uiti, ca sa iti spun cine esti". Apropo de asta, am citit in facultate cartea lui Giovanni Sartori Imbecilizarea prin televiziune si post gandirea, lectura care, in ciuda titlului cu tenta de amuzament, te pune pe ganduri si te ingrozeste in egala masura. Esenta televiziunii din Romania anului 2010 a fost excelent extrasa de comicul Groucho Marx, care a trait intre anii 1890 - 1977:
"Pentru mine televiziunea este foarte educativa. De cate ori deschide cineva televizorul, ma duc in cealalta camera si citesc o carte."
Perspective pe 2011?
Ne-am dori ca anul 2011 sa ofere perspective tinerilor de aici. Sau macar, revenind la Educatie, universitatile sa nu mai inroleze atatia studenti daca piata muncii din Romania nu are ce sa le ofere dupa cei cinci ani obligatorii (facultate+masterat) de studiu. E trist si descurajator sa inveti atata timp pentru ca, in final, sa ajungi vanzator de paine sau sa practici orice alta meserie necalificata, unde studiile superioare nu conteaza catusi de putin.
Aceste perspective ar trebui sa retina tinerii in tara, chit ca sunt medici, ingineri, arhitecti, chimisti sau analisti politici. Pentru ca daca reprezentantii societatii civile vorbesc de o infuzie de creiere care exista la ora actuala in Romania, aceiasi reprezentanti ai societatii civile discuta despre migratia creierelor de la noi catre tarile vest europene. Dovada stau, din nou, statisticile care ii ingrijoreaza pe toti, mai putin pe politicienii nepasatori pe care ii pomeneam la inceputul postului.
In alta ordine de idei, cam astea is doleantele mele pentru 2011, dar am folosit pluralul fiind convinsa ca si altii sunt de aceeasi parere cu mine.
Un An Nou fericit! Si poate o Romanie altfel in 2011 ca doar...speranta moare ultima, nu? :-)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu