Pagini

marți, 4 ianuarie 2011

Limitele eticii in donarea de organe

Uneori imi place sa ma uit la filme care "imi sparg capul". Adica, filme pe care dupa ce le vad, le discut cu ceilalti pentru ca imi ridica numeroase semne de intrebare. Filmul "Never let me go", ecranizarea romanului omonim al scriitorului Kazuo Ishiguro este genul de film care "iti sparge capul".

Povestea prezentata este una incredibil de emotionanta, avandu-i in centru pe Kathy, Tommy si Ruth, care si-au petrecut copilaria la Hailsham, un internat din Anglia. Odata ajunsi la varsta majoratului, cei trei parasesc scoala si sunt nevoiti sa infrunte realitatea - au fost creati pentru a fi donatori de organe.  Si de aici  se dezvolta un adevarat conflict etic ce trebuie disecat de fiecare dintre voi. Credeti-ma, ecranizarea chiar merita vazuta (din cate am inteles si cartea este geniala).

Donarea de organe in Romania - un subiect sensibil
Specialistii sustin ca de vina sunt prejudecatile poporului nostru si ca, desi au dezvoltat numeroase campanii de informare a populatiei, rezultatele nu au fost multumitoare, Romania clasandu-se in continuare pe locurile codase in topurile organismelor internationale.

In urma cu cateva luni, vorbeam cu prof. Monica Pop despre greutatile pe care le intampina in gasirea unor persoane dispuse sa doneze cornee. "Inca din mitologie, ochii erau perceputi precum oglinda sufletului. Romanului ii este de neconceput sa doneze ce are el mai de pret - corneea", mi-a explicat medicul oftalmolog.

Educatie, instruire si mentalitate 
Dupa discutia cu prof. Monica Pop, am asistat la Ziua Nationala a Transplantatilor, unde l-am cunoscut pe prof. Radu Deac, considerat cel mai important chirurg cardiovascular roman al ultimelor doua decenii. Mi-a povestit cu multa pasiune despre activitatea de transplant, "o treaba foarte complicata, dar admirabila", pe care ar fi dispus sa o faca zi si noapte. "As lasa orice meserie deoparte numai pentru asta", au fost cuvinte care m-au impresionat la maximum.

Se spune ca o natiune civilizata este imposibil sa nu fie de acord cu prelevarea de organe. Exista insa trei factori importanti care duc la consolidarea activitatii de prelevare de organe - educatia, instruirea si mentalitatea.

Ma gandeam ieri dupa vizionarea filmului la limitele stiintei. Ma intrebam daca ele exista si daca este  prolific sa limitezi, din punct de vedere etic, stiinta.  Care sunt, de fapt, limitele eticii  cand aducem in discutie donarea de organe?

Niciun comentariu: