Pagini

vineri, 7 ianuarie 2011

Gala LSRS 2011 - De la elitele de azi pentru elitele de maine

Ieri am participat la Gala Ligii Studentilor Romani in Straintate (LSRS). Un eveniment de amploare, la care au fost invitate elite ale Romaniei de azi si un numar foarte mare de tineri scoliti la cele mai presitigioase universitati din lume, elite ale Romaniei de maine. 

In deschiderea manifestarii au luat cuvantul oameni politici, printre care si candidatii la presedintia Romaniei, Crin Antonescu si Mircea Geoana. Acesta a punctat ca "terenul (Romania) este foarte fertil in acest moment pentru un nou inceput". Citatul nu numai ca m-a facut sa zambesc malitios, dar m-a determinat sa analizez pe viu discursul politic  romanesc, in care toate lucrurile sunt prezentate pe de-a-ndoaselea. Pentru ca, desi politicienii fac o radiografie optimista a Romaniei, situatia nu este nici pe departe asa. 

Si cel mai bun exemplu in acest sens a fost o discutie pe care am purtat-o, dupa decernarea premiilor, cu castigatoarea Marelui Premiu, Cristina Ghenoiu, doctorand la Universitatea Cornell din SUA. "In Romania ma simt claustrofoba. Spre exemplu, daca as avea o idee pentru un experiment nu as putea sa o pun in practica din cauza dotarilor precare din laboratoarele de cercetare de la noi". Tanara a plecat din tara in urma cu 12 ani, insa crede ca schimbarea poate fi produsa - "cu pasi marunti, dar siguri". Veti putea citi un interviu pe care i l-am luat Cristinei cel mai probabil luni. Promit sa revin cu un link.

LSRS a prezentat si un sondaj realizat pe 800 de studenti romani din strainatate. Rezultatele au fost cam descurajatoare, desi nu cred ca au mirat prea tare audienta - 35% dintre cei care studiaza la universitati din afara nu intentioneaza sa revina in tara. Punandu-i la socoteala pe cei care deja isi fac bagajele si se pregatesc temeinic pentru piata muncii vest europene, ajungem la concluzia ca in putin timp tara noastra va ramane fara elitele de maine.
------------------------------
Si pentru ca nu vreau sa prezint un eveniment atat de frumos ca cel de aseara intr-o lumina negativa, tin sa va spun ca am fost impresionata de performantele castigatorilor, tineri perseverenti, motivati, determinati si plini de succes in ceea ce fac zi de zi. Este vorba de acele valori despre care spuneam aici ca ar trebui promovate mai mult. Este vorba de acei oameni care merita cu tot dinadinsul sa ocupe primele pagini ale ziarelor, prin simplul fapt ca fac un renume Romaniei. Si duc mai departe o traditie a valorilor romanesti de multi uitate. 
Aveti mai jos laureatii Galei LSRS 2011. 
Premii principale:

Cristina Ghenoiu, Cornell University, NY

Alexandra Dobra, University of York, UK

Cosmina Dorobantu, Oxford, UK, Departamentul de Economie



Radu Beleca, Brunnel University, UK

Ruxandra Paul, Harvard, USA




Patricia Florescu, Harvard, USA

Valeria Popa, Paris 1 Pantheon-Sorbonne, Paris, Franţa, Facultatea de Economie



Mentiuni: 


Victor Adrian Prisacariu, Oxford, UK

Mihai Copaceanu, King’s College London, UK

Cristiana Grigore, Vanderbilt University, USA

Mihai Cucuringu, Princeton, USA

Niciun comentariu: