Pagini

joi, 28 octombrie 2010

"Junalismul nu este o meserie pentru domnisoare de pension"/ "Dar nici pentru curve de centura!"

Expresia din titlu este un tandem. Mai precis, prima parte ii apartine jurnalistului Cezar Ion, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania. Partea a doua ii revine lui Cristian Tudor Popescu, fost presedinte al Clubului Roman de Presa.

Cei doi jurnalisti au fost invitati, alaturi de Catalin Prisacariu si Mircea Toma (Kamikaze, ex-i Academia Catavencu) la o dezbatere despre starea actuala a presei romanesti, intr-un context in care stenogramele lui Sorin Ovidiu Vantu au devenit mai mult decat un subiect de presa.

Intrucat dezbaterea se anunta a fi cat se poate de interesanta, Mirobolant mi-a propus sa participam. Evident, am acceptat entuziasmata. :-) Prin intermediul maritului Facebook am anuntat-o si pe Cris si iac-asa, in formula de trei (care mai apoi, a devenit formula de patru prin alaturarea Laurei), ne-am dus la intalnire. :-)

Lasand la o parte valul de proteste de ieri, motiunea de cenzura si agitatia din tot Bucurestiul, cu trasee deviate, am ajuns victorioase la Club Underworld la ora 19, anuntata ca ora de incepere a dezbaterii. Sincera sa fiu, ma asteptam sa fie un bar mare mare si plin de oameni. Dar nu a fost nici pe departe asa. Cativa studenti, cativa oameni de prin presa si vreo cativa de la Agentia de Monitorizare a Presei. Maximum 25.

Mircea Toma, Catalin Prisacariu si Cezar Ion erau deja "la pupitru". Evenimentul a inceput fara CTP care, din cate intelesesem de la Cris, isi petrecuse intreaga zi la Parlament. Oricum, dupa nici jumatate de ora, ni s-a alaturat si a zis:

"Oare Sorin Ovidiu Vantu stia ca este ascultat si inregistrat?"...(liniste in sala)..."Raspunsul este DA!", a precizat cunoscutul jurnalist.

"Dansul stia foarte bine ca este ascultat. Ce face Vantu este o demonstratie, iar aceste demonstratii sunt teatrale. Va garantez ca era constient de faptul ca inregistrarile sunt publice. Daca ne-am gandi la aspectele dramaturgice, ne-am da seama ca personajul Sorin Ovidiu Vantu are o componenta dramatica. Nu vreau sa intru in psihologie, dar SOV are caracteristica de a trai din umilinta celorlati", a explicat fondatorul ziarului Gandul.

Cei patru jurnalisti, care au lucrat in trustul detinut de mogul, sustin ca limbajul utilizat in stenograme este cel pe care SOV il foloseste zi de zi.

"Iepuras, cum spuneai ca te cheama?", i s-a adresat SOV lui Catalin Prisacariu, dupa cum ne-a dezvaluit redactorul sef al saptamanalului Kamikaze. Abia ajuns in biroul de investigatii al Academiei Catavencu, Prisacariu a vrut sa stie modalitatea in care poate trata un subiect ce "il va atinge pe Vantu".

"Daca va aparea un asemenea subiect, ii voi permite jurnalistului sa isi pastreze demnitatea si il voi lasa sa plece", ar fi spus la acea vreme SOV, desi nu prea intervenea in politica editoriala a Academiei Catavencu. Primele semne de cenzura la ziar au aparut in anul 2008.

Mircea Toma a vorbit despre resemnarea jurnalistilor in fata cerintelor patronilor de media. A expus insa doua situatii in care cei din presa "au avut tupeul sa iasa la bataie". Asa am aflat ca in Ramnicu Valcea a existat un caz unic, in care o jurnalista a dat in judecata propriul post de televiziune la care lucra din cauza unei cenzuri. Needless to say, tipa a castigat in Instanta. Apoi, la Bacau, cativa jurnalisti au scris un articol despre viceprimar, incompatibil cu functia pe care o ocupa. In ciuda amenintarilor si presiunilor venite de la patron, au publicat ancheta. Pe urma, au demisionat in bloc. Exemple ca totusi se poate!

Am aflat aseara multe alte treburi interesante referitoare la presa din Romania.

Voi ce parere aveti de aceste stenograme? Care este imaginea presei in presa si care este imaginea presei in ochii publicului din Romania?

Veti citi pe blog in zilele urmatoare despre:
- "etica situationala", un concept deontologic nou, dar folosit de presarii din Romania; CTP a aflat despre el pentru prima oara de la Ion Iliescu - e chiar amuzanta istorioara :))
- chestiuni legate de bucataria interioara a Realitatii Catavencu
- care a fost, de fapt, salariul lui CTP la emisiunea "Cap Pajura", pe care o realiza cu Emil Hurezeanu pana in 2008
- cum "s-a casatorit" Melania Medeleanu cu Basescu, pe vremea cand trustul lui SOV era pro Base si il intampina "cu paine si sare" :))

Stay tuned!