Pagini

marți, 7 iunie 2011

Rectoratul UVT "joaca" alba - neagra cu o facultate

Astazi am aflat cu stupoare ca Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii de Vest Timisoara va fi desfiintata. De la bun inceput merita precizat ca facultatea in cauza are, indubitabil, cei mai multi studenti din toata universitatea (exceptie ISE si Dreptul; poate Literele), date fiind sectiile din componenta: Jurnalism, Stiinte Politice, Stiintele Comunicarii, Publicitate, Filosofie.

Anul trecut citeam un articol in care se vorbea despre un oarecare paradox existent la nivelul acestor facultati/specializari: produc mii de absolventi care nu pot fi inserati pe piata muncii Media/Comunicare/Advertising din cauza crizei si a valului de restructurari din ultimii doi ani de zile. In ciuda previziunilor sumbre facute de specialistii  din aceste domenii, tendinta tinerilor liceeni este de a se orienta spre astfel de meserii "creative".

Planul diabolic - desfiintarea facultatii. Treptat, dar cu zel.

Din pacate, principiul romanesc "daca ceva functioneaza, hai sa stricam" este aplicat de unii oameni care conduc structuri educationale de inalt nivel. Meteahna romanului, as zice. Acum, eu nu-l cunosc pe domnul rector Talpos de la UVT, pentru ca nu am avut placerea de a-l intalni cand studiam si lucram in Timisoara. Dar se pare ca dumnealui duce misiunea fostului rector Ioan Mihai mai departe - desfiintarea facultatii.

Planul diabolic, cum l-a denumit azi cineva pe FB, a inceput de prin 2006, cand eram si eu studenta in Timisoara. Fericita ca am intrat la Jurnalism in 2005, am trecut prin clipe total neplacute la nici un an de la admitere. Am aflat, tot cu stupoare, ca nu va mai exista Catedra de Jurnalism. Si nu de la mai marii universitatii, ci din presa. Neplacut din nou. Bineinteles, vreo cateva saptamani am trait intr-o incertitudine greu de descris in cuvinte, intrebandu-ne unii pe altii daca vom mai absolvi vreodata facultatea inceputa.

Valori? Ce valori domneee...Afara cu ele!

Am citit aici (app. sper ca adminu sa isi corecteze textul, dar mai ales sa ii verifice numele lui Funeriu, e Daniel, nu Ionel) ca motivul invocat de actualul rector pentru desfiintarea FSPFSC este o prevedere a ARACIS-ului conform careia "jumatate dintre posturi trebuie sa fie ocupate de titulari".  Momentan facultatea functioneaza cu 35 de cadre didactice titulare, in conditiile in care in organigrama sunt 126 de astfel de posturi. Pai de ce nu angajeaza domne profesori titulari?

Sa va dau un exemplu. Citisem aici ca in urma cu putin timp, Mihai Anghel, profesorul de Jurnalism Radio din UVT a fost inlaturat de la facultate pe motiv ca nu este detinator de doctorat. Vorbim de un om cu zeci de ani de experienta in Radio de la care studentii chiar aveau ce invata. Nici nu stiu daca i-au gasit inlocuitor, dar stiu clar ca e bataie de joc. Jurnalismul inseamna presa scrisa, TV, radio si mai nou, online. Asa ca practic, un absolvent de jurnalism care nu are un profesor competent de radio porneste cu un  handicap inca de pe bancile facultatii...

In actuala Lege a Educatiei e o prevedere potrivit careia un cadru didactic trebuie sa aiba musai un doctorat ca sa poata preda. O tampenie daca ma intrebati pe mine - cel putin in domeniul jurnalismului, unde e de 1000 de ori mai importanta experienta decat pregatirea academica. Nu ma intelegeti gresit. Pledez pentru educatia de inalta calitate, insa toata afacerea Mihai Anghel mi se pare de prost gust, iar cei care au avut de pierdut sunt studentii. Si din punctul meu de vedere, ei sunt cei mai importanti. Sau ar trebui sa fie.

Legea Educatiei Nationale - concepte goale, lipsite de continut

Am scris mai demult despre Legea Educatiei Nationale care e prost facuta si nu o zic de la mine putere, ci o citez pe Tincuta Baltag de la Fundatia Dinu Patriciu, pe care am rugat-o sa-mi explice punctual aspecte din actul normativ, pe intelesul meu de presar si nu de actor implicat in Educatie.

"Nici macar organizatiile specializate in Educatie nu inteleg legea pe de-a-ntregul. In primul rand este foarte stufoasa. In al doilea rand, s-au lasat extraordinar de multe prevederi in baza legislatiei secundare. Toate aceste articole, peste 300, sunt pline de demagogie, similar cu discursurile politicienilor. Sunt folosite niste vorbe atat de mari, apropo de sprijinirea excelentei in Educatie si de universitatea centrata pe student, dar sunt doar concepte goale, lipsite de continut. Nu poti sa vorbesti despre o universitate centrata pe student, daca nu vorbesti despre nevoile studentului si de felul in care institutia satisface aceste nevoi", a spus Tincuta acum cateva luni.

Invatamant centrat pe student? Mda, vise marete pentru anul 2011. Clar, desfiintarea asta a Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii nu este in interesul studentilor si cu atat mai putin in cel al profesorilor. Este insa, cu siguranta, in interesul marilor capi din universitate, unde se fac jocuri...cat se poate de murdare.

In concluzie, sper ca profii si studentii din facultate sa fie foarte uniti. Deja au luat atitudine astazi intr-o adunare generala si si-au sustinut cauza. Bravo lor! Si bafta multa, ca au nevoie din plin!

7 comentarii:

Oana Barbu spunea...

Claudia, iti multumesc pentru sustinere in numele profesorilor de la FSPFSC. Ne-am intalnit asstazi sa vorbim cu rectorul si am ajuns, inspre final sa il rugam pe el si pe cei din consiliul rectoral sa ne acorde clementa...asa am ajuns sa ne rugam sa fim lasati sa ne facem treaba. Cu cazul domnilor Anghel si Szabo a fost la fel...ne-am luptat si pana la urma, cu foarte mari greutati si ajutati de protestele studentilor am reusit sa ii pastram la catedra.
Avem pe toata lumea alaturi si va multumim voua studentilor si fostilor studenti de la FSPFSC...e mai complicata insa treaba pentru ca rectoratul vorbeste de "calcule" si nu de oameni. Rectorul zice ca nu avem suficienti titulari iar noi nu ne putem titulariza pentru ca sunt blocate inca posturile de la Bucuresti... Eu personal de 3 ani astept sa dau naibii un amarat de concurs (pe un post scos la concurs deja), macar sa stiu o treaba.

Si ne-a mai spus o chestie domnul rector,ca pentru el nu conteaza oamenii ci cifrele, pentru ca el asta stie, sa conduca o universitate.... Banuiesc ca o universitate producatoare de masini.

Nu ne lasam si ne luptam in continuare sa ramanem, cu bune, cu rele, o facultate unita: FSPFSC!

Anonim spunea...

UVT = F.B + Conta...restul e cancan...mii de studenti... mii de someri.

Anonim spunea...

te rog sustine aceasta cauza

Anonim spunea...

Eu am terminat acum un an la UVT la CRP.....iar ieri cand am citit despre desfiintarea facultatii am ramas socata!Intradevar exista loc pentru schimbari, insa in cei 3 ani petrecuti acolo am avut parte de profesori care ne-au sustinut si ne-au sprijinit,la care si astazi pot apele si sunt sigura ca imi vor raspunde pozitiv.Sper ca studentii si profesori vor reusi sa isi sustina facultatea iar din toamna cand ma voi intoarce pe bancile facultatii sa nu fim risipiti prin tot UVT-ul!

Anonim spunea...

Treci la mine la Blogroll. Ce zici? Bun articolul :P

Alexandra

Unknown spunea...

Salutare,

Aș vrea să abordez problema din perspectiva studentului obișnuit.

Programele de studiu nu vor dispărea, ci vor fi transferate în cadrul altei facultăți, poate de ce nu în cadrul uneia noi, Facultatea de Științe Sociale care să le cuprindă pe toate astea și pe cele de la socio-psiho.

De ce să nu mergem și mai departe, fizica să meargă la CBG, într-o facultate de Știinte ale naturii, iar muzica și artele să facă o nouă facultate pe partea vocațională.

Universități în țară vor să se comaseze și să renunțe la istorie de zeci de ani pentru a crea o structură unitară ce poate să permită studenților o flexibilitate reală a procesului de învățământ, o facultate de ce nu ar face asta?

În final am o simplă întrebare, în ce fel vor fi afectați studenții obișnuiți?

Anonim spunea...

Nu se desfinteaza nimic,din cate stiu eu,se vorbea de mutarea ei in cadrul facultatii de litere,istorie si teologie,ceea ce ar fi mai corect,dupa mine :)