Pagini

vineri, 15 octombrie 2010

4 oameni tari pe care i-am cunoscut luna asta


"Iuhuuuuuuu :))) Ti-am dat motiv sa scrii pe blog" - mi-a scris prietena mea Ale intr-un comentariu la postul anterior. Dap, Ale, sistemul birocratic din Romania si disfunctionalitatile sale m-au determinat sa scriu patania pe blog. Azi, tot tu imi dai un motiv sa scriu pe blog.


"Unii viseaza sa ii intalneasca pe oamenii cu care ai tu de-a face", mi-a spus Alexis in urma cu putin timp, cand ii povesteam entuziasmata ca am avut posiblitatea de a o intalni pe cercetatoarea Raluca Van Staden, cunoscuta pretutindeni gratie inventiei sale revolutionare - senzorul care depisteaza cancerul in sase minute.


Mentorship si mentees
Azi am participat la conferinta Mentoring by Leadership School, iar in drum spre casa ma gandeam la oamenii tari pe care i-am cunoscut in aceasta luna, altfel decat in cadrul unor conferinte de presa. I-am cunoscut in cadrul unor evenimente informale, am stat de vorba cu ei, am programat interviuri cu ei sau am realizat interviuri cu ei. Cert e ca acesti oameni m-au inspirat prin povestile lor.

Iata lista de oameni tari:

1) Raed Arafat: - pe Raed Arafat l-am intalnit la diverse evenimente din Sanatate, invitat fiind ca si subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. Azi, in schimb, l-am cunoscut pe Raed Arafat liderul, omul incapatanat care inspira alti oameni si pe care ii motiveaza. Am ascultat povestea unui vizionar, care a format reteaua SMURD pornind de la o masina si care atunci cand si-a pus in practica ideea "nebuneasca" de a forma un sistem de urgenta integrat habar nu avea unde va ajunge. Azi l-am cunoscut pe Raed Arafat, liderul, pentru care piedicile fac parte din farmecul unei situatii. Un Raed Arafat care considera ca omul care nu mai viseaza inceteaza sa traiasca. Imi doresc de ceva timp sa fac un interviu cu fondatorul SMURD. Cu toate ca aveam contactele lui, pana azi, cand i-am vazut o cu totul alta fata, nu i-am solicitat acest interviu. Ei bine, ghiciti cu cine am intalnire peste o saptamana. Dap, cu Raed Arafat, omul, intr-un interviu despre cariera, despre leadership, despre sacrificii si despre asistenta medicala din Romania. 

2) Tincuta Baltag: - Pe Tincuta Baltag o admir incredibil de mult datorita implicarii sale in sistemul educational romanesc. Proiectele Fundatiei pe care o manageriaza sporesc calitatea educatiei de la noi din tara. Si cu ea voiam sa fac un interviu pe tema Galei Premiilor in Educatie din 2010, ce se va desfasura in curand. Tot azi am cunoscut-o pe Tincuta Baltag. Nu aveam nici cea mai mica idee ca va participa la conferinta Mentoring by Leadership School. And there she was :) Asa ca, saptamana viitoare, ii voi face si ei o vizita si ii voi lua un interviu.

3) Raluca Van Staden: - In urma cu exact doua saptamani am cunoscut-o personal de cercetatoarea Raluca Van Staden. A fost prima invitata a conferintei Mentoring by Leadership School si a reusit sa ma impresioneze la maximum prin modestia si optimismul de care da dovada. Am ajuns la concluzia ca modestia poate fi una dintre calitatile oamenilor cu adevarat valorosi, care prefera sa lase faptele sa vorbeasca in locul lor. Raluca Van Staden, deopotriva chimista si pianista, a povestit despre cariera sa cu atata pasiune, incat unii dintre cei prezenti la conferinta aveau lacrimi in ochi. E inexplicabil acel feeling pe care ti-l creeaza unii oameni printr-o simpla poveste, iar Raluca Van Staden este genul de persoana care te poate face sa razi si sa plangi in interval de cateva minute.


4) Leon Zagrean: - De cercetatorul Leon Zagrean am auzit pentru prima oara de la unul dintre fostii sai studenti, Andrei Ilie, actualmente cercetator in Neurostiinte la Oxford. In spatele unuia dintre cei mai severi profesori din Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti se afla un om care a vrut mereu sa fie primul. Si a fost primul care a introdus notiunea de neurostiinte in Romania. De asemenea, a fost primul care a introdus disciplina neurostiintelor in curricula universitara. Prof. Zagrean a fost primul care a creat un laborator de neurostiinte la noi in tara. Mai mult, este unul dintre putinii care au curajul de a spune lucrurilor pe nume, scotand la iveala si situatii nefericite din sistemul educational romanesc, ce au consecinte grave asupra educatiei din Romania. Iar prof. Zagrean este unul dintre acei oameni care militeaza pentru o educatie de calitate. Pe seful catedrei de Neurofiziologie din UMF Carol Davila l-am cunoscut acum o luna.


Ma gandeam in drum spre casa ca atunci cand iti doresti ceva cu adevarat, lucrul respectiv se va intampla, doar ca se va intampla la timpul potrivit. E exact cum scriam intr-unul dintre posturile anterioare, cand dirijorul Tiberiu Soare a spus la o conferinta motivationala: "Chiar daca nu vedeti o ocazie in orizontul vizual imediat, niciodata sa nu abandonati o pasiune ori o anumita activitate".

5 comentarii:

Ale spunea...

Si sustin ce-am zis atunci. :D
Te pup
Felicitari!

Claudia Spridon spunea...

:) nu imi dadusem seama pana in momentul in care mi-ai spus tu. pup back si merci :*

Anonim spunea...

Buna, Claudia. Mi-a placut postarea ta, eu citesc cu mare interes blog-uri... Am o intrebare: O sa postezi si interviul cu Raed Arafat? Ma intereseaza mult subiectul... Simona Vlad

Claudia Spridon spunea...

Buna Simona,

ma bucur ca ti-a placut postul. :)

Voi scrie un articol despre Raed Arafat maine (cateva informatii din cadrul conferintei Mentoring by Leadership School).

Interviul il voi posta insa abia saptamana viitoare.:)

Te invit sa mai intri pe blog, pentru ca vineri am intalnire cu doamna Tincuta Baltag si voi scrie un material despre Gala Premiilor in Educatie, Legea Educatiei Nationale si alte proiecte ale Fundatiei Dinu Patriciu.

:)

Anonim spunea...

In primul rand as vrea sa spun ca i-am fost student domnului profesor Zagrean (n-am picat ca sa ma plang desi am fost p-aproape, arhicunoscutele sale grile)

Daca la primul curs te uimeste incet incet afli ca el se folseste de cunostinte pe care tu nu ai cum inca sa le fi dobandit si le prezinta ca pe niste informatii la indemana oricui doar ca el e singurul care stie sa le lege si sa rezulte ceva important din ceva... banal(esti anul 2-3 fizio neurostiinte ce vrei) ca si cum un adult i-ar spune unui plod de 10 ani vezi ce inalt sunt ?In cele din urma va creste si plodul :)

Eu as spune ca e cel mult un personaj controversat, nicidecum un mare om.