Pagini

joi, 2 decembrie 2010

"Nu ma ignora!" Campanie sociala dedicata copiilor cu cancer din Romania

Nu puteam sa nu postez pe blog articolul asta. Este vorba de o ambitioasa campanie sociala initiata de Asociatia Salveaza Vieti si dedicata copiilor ce sufera de cancer limfatic. Mai jos, afisul campaniei si materialul pe care l-am scris azi, impresionata fiind de oamenii care fac posibile astfel de proiecte si care vor sa schimbe ceva in viata acestor copii. Felicitari! La cat mai multe campanii de acest gen!

"As vrea sa facem un exercitiu de imaginatie. As vrea sa ne gandim, pret de cateva secunde, ca am putea avea un copil bolnav de cancer". Sigur, acest gand este cutremurator. Si totusi, astfel de cazuri nu sunt izolate in Romania. Fiind insa putini la numar, acesti copii nu sunt bine reprezentati la noi in tara. Ba mai mult decat atat, tratamentul lor costisitor face ca sansele de 80% de vindecare (media europeana, n.red.) sa fie semnificativ reduse la un procent de 50%.

Sa incercam sa gasim vinovati? Poate ca nu are sens. Specialistii dau vina pe subfinantarea din sistem, apoi pe deficitul de cadre medicale specializate pe domeniu. Nu in ultimul rand, vorbim de conditii precare si de lipsa de aparatura necesara investigarii acestei boli. Altii vorbesc de o totala indiferenta fata de acest grup de copii si tineri, asociind aceasta indiferenta cu o "crima ce se intampla in acest moment".

Timisoara - Centru de de Excelenta in diagnoza si tratamentul cancerului limfatic
Si pentru ca Statul nu intervine acolo unde este cazul, Asociatia Salveaza Vieti a decis sa schimbe ceva in viata acestor copii bolnavi de cancer. Drept urmare, astazi a fost demarata cea mai ambitioasa campanie sociala din Romania, dedicata Clinicii de Oncopediatrie Louis Turcanu de la Timisoara, care urmeaza a deveni Centru de Excelenta in diagnoza si tratamentul cancerului limfatic.

"Potentialul clinicii de la Timisoara este imens. Exista acolo deja medici extraordinari si dotari performante, totusi departe de standardele europene. Intentionam sa strangem 1 milion de euro pentru dotarea clinicii, obiectivele noastre fiind cresterea sansei de viata a pacientilor. In plus, vrem sa ne aliem rezultatelor obtinute in strainatate", a explicat Carmen Uscatu, presedintele Asociatiei Salveaza Vieti.

5.000 de copii cu leucemie si cancere limfatice in Romania
La ora actuala, in Romania traiesc 5.000 de copii bolnavi de leucemie si cancere limfatice, iar 500 de cazuri noi sunt inregistrate anual. Diagnosticarea detaliata este esentiala pentru ca bolnavii sa beneficieze de un tratament adecvat. Or, in prezent, aceste analize pentru diagnosticare se fac la Spitalul Sfanta Ana din Viena, facilitate de care se bucura numai centrul timisorean si asta doar pana la sfarsitul anului 2010.

"Copiii au nevoie de noi pentru ca sunt putini la numar. Au nevoie de noi pentru ca chiar au o sansa de vindecare, dar cel mai important, au nevoie de o atitudine medicala adecvata. Pentru a merge pe aceasta cale este nevoie de o echipa cu inima mare. Boala nu cunoaste zile de concediu, sambete sau duminici. De altfel, nu poti in niciun caz, in aceasta specialitate, sa lucrezi si in sistemul public si in cel privat", a declarat in cadrul conferintei de presa prof. dr. Margit Serban, medicul care a efectuat primul transplant de maduva din Romania in anul 2001.

Romania - singura tara neinclusa intr-un trial clinic
Profesorul Margit Serban a a construit si a dotat aproape in intregime Clinica de Oncopediatrie din Timisoara, in care sunt tratati, anual, peste 350 de copii si adolescenti. Spitalul este sustinut de asociatii umanitare din Germania si Austria, care au investit pana acum peste 4 milioane de euro in unitatea sanitara.

"Romania este una dintre putinele tari care nu este inclusa intr-un trial clinic, asta ca sa nu spun ca este singura din Uniunea Europeana in aceasta situatie. Pierderea este enorma atat pentru noi, cat si pentru comunitatea medicala din strainatate. Astfel de trialuri sunt fantastice si sunt de o valoare vitala. Insa, oricata sustinere academica si profesionala am avut din partea colegilor mei, nu am reusit sa intru intr-un trial clinic. Principalul motiv a fost faptul ca Timisoara este singurul centru de acest gen din Romania", a continuat prof. dr. Serban, seful Centrului de Transplant Medular din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu Timisoara.

Campania Salveaza Vieti - destinata in principal companiilor private
Conform medicului, este absolut necesara incheierea unor parteneriate si unirea fortelor privat - public. In fapt, campania initiata de Asociatia Salveaza Vieti are doua publicuri tinta. Desfasurata sub sloganul "Nu ma ignora", campania se adreseaza in primul rand companiilor care pot sa redirectioneze 20% din impozitul pe profit proiectului, printr-o prevedere existenta in Codul Fiscal inca din anul 2004. In al doilea rand, campania are in vizor publicul larg, care incepand cu ianuarie 2011 poate dona bani pentru infiintarea Centrului de Excelenta de la Timisoara prin trimiterea unui SMS in valoare de 2 euro.

"Concret, companiile trebuie sa faca un contract de sponsorizare si sa vireze banii. Raportat la PIB-ul Romaniei, care este de 140 de miliarde de euro procentul de 20% inseamna 400 de milioane de euro. Acesti bani, indreptati catre cine trebuie pot sa fie echivalentul unui miliard si jumatate", a estimat avocatul Gabriel Biris. 

Cererile de tratament in strainatate de la MS, neacoperite
Peste 40% din cererile de tratament in strainatate inregistrate la Ministerul Sanatatii au ca obiect bolnavi cu leucemie sau alte cancere ale sangelui, iar bugetele de tratament nu sunt acoperitoare sau nu se acorda in timp util pentru salvarea vietilor acestor oameni.

"Vreau sa facem un exercitiu de imaginatie, fereasca Dumnezeu! As vrea sa ne gandim, pe bune, cateva secunde, ca am putea avea un copil nevoit sa treaca prin asa ceva. Cred ca cel mai important e sa iei totul personal in viata, iar clipa in care o iei personal, e altfel de responsabilitate", a conchis actrita Oana Pellea, care a fost alaturi de Asociatia Salveaza Vieti inca de la infiintare.


Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro

Niciun comentariu: