Pagini

joi, 20 ianuarie 2011

Andreea Esca, o adevarata profesionista

Salariul Andreei Esca este un adevarat mit in presa din Romania, iar speculatiile pe aceasta tema sunt, pe buna dreptate, numeroase. Unii spun ca remuneratia financiara a celebrei prezentatoare TV ajunge la ordinul zecilor de mii de euro lunar, in conditiile in care salariile normale din presa romaneasca pot fi categorisite ca fiind...mizere. Cert e ca imaginea PRO TV-ului sustine ca este platita "decent". Niciun cuvant in plus, niciun cuvant in minus. Mai mult decat atat, cifrele, macar orientative, nu-si gasesc niciodata locul in discursul Andreei, care este cunoscuta in bransa pentru profesionalismul de care da dovada.

In urma cu un an, pe vremea cand eram masterand, am purtat o discutie cu prof. Valentin Nicolau, fost presedinte al TVR-ului si fondator al Editurii Nemira in care l-am rugat sa ne vorbeasca despre cei mai profesionisti oameni din presa cu care a colaborat. Printre putinele exemple s-a numarat si Andreea Esca, la adresa careia dl. Nicolau, cunoscut drept unul dintre cei mai duri directori de televiziune, nu a avut decat cuvinte de lauda. 

Eram si eu curioasa cum e Andreea Esca as a professional. Daca e chiar atat de tare cum sustine majoritatea. Ce-i drept, nu trebuie sa ii uitam si pe cei care sunt de parere ca tot ce face Esca este sa citeasca de pe prompter stirile in fiecare zi, incepand cu ora 19, de mai bine de 10 ani. Ei bine, Andreea Esca si-a castigat renumele pe buna dreptate. Azi a moderat lansarea unui proiect european intitulat "Scoala Medicala Europeana - Instruirea personalului medical pentru tehnologii inovatoare si proceduri moderne in dializa"

Inainte de toate, Andreea este o prezenta agreabila, foarte eleganta si lipsita de fite. Am putea crede ca un om din presa devenit subiect de stiri de foarte multe ori nu are capacitatea de a fi si dragut. Andreea este. Si lasand la o parte aspectul fizic, impecabil din punctul meu de vedere, chiar a dat dovada de profesionalism, inserand mici glume si ironii pe ici si colo, dar nimic ce ar putea depasi granitele bunului simt.

Ce mi-a dat de inteles ca Andreea Esca este un nume foarte mare a fost faptul ca desi l-a prezentat pe prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania doar cu titulatura de doctor, acesta nu a luat-o peste picior, cum sunt convinsa ca ar fi facut-o intr-un alt context, cu un alt moderator (a facut doar o aluzie f. fina). Se stie deja ca medicii tin foarte mult la titulatura - prof, conf, asistent universitar, sef de lucrari, bla bla bla - ceea ce mie mi se pare uneori o prostie, pentru ca tind sa-si uite statutul de medici, ca oricare altii. In sfarsit...

Nu credeam ca voi spune asta vreodata, dar acum o percep pe Andreea ca  pe o adevarata profesionista. Iar fetitele care vor sa fie ca ea cand sunt mari au un model excelent de urmat in persoana jurnalistei. Am ajuns la concluzia ca nu e doar un nume mare, ci este un om care isi merita titulatura. Si probabil ca si salariul gigant.

Niciun comentariu: