Pagini

joi, 9 decembrie 2010

Jurnalistul, considerat incapabil de meteorologi

Nu obisnuiesc sa ma uit la Meteo! De ce? Pentru ca, in opinia mea, meteorologii o dau destul de des cu prognozele in bara. Si nu sunt singura care crede asta. La fel ca si mine, cel putin un sfert din populatia Romaniei ii injura la greu pe cei de la Administratia Nationala de Meteorologie, in primul rand pentru discursul de lemn al prezentatorilor meteo. "Vantul bate moderat...precipitatii abundente...vantul prezinta intensificari temporare...valori care depasesc normalul, etc, etc, etc".

Cum ar trebui eu, ca om de rand, sa traduc ce e mai sus? Ca daca pentru meteorologi informatiile sunt cat se poate de clare, pe mine ma fac sa ma imbrac total pe de-a-ndoaselea. Adica in loc de cojoc, iau pe mine tricou, in loc de tenesi cu floricele port cizme si asa mai departe. Ce e important e ca reprezentantii ANM stiu ca "limbajul este de lemn". Dar au gasit o modalitate de a colora "informatiile". Citez: "Avem harti colorate, in care toate statiile ANM sunt colorate!" SUPERB, ce sa spun. Si ce ar trebui eu sa inteleg dintr-o harta colorata? Eu, omul de rand, nu jurnalistul de stiinta, pe care tin sa va spun, reprezentantii ANM il considera, nu chiar in cuvintele lor, UN MARE IDIOT (aici incluzand o slaba pregatire si o incapabilitate de a disemina corect informatia si de a o transmite mai departe). 

Directorul de Prognoza de la ANM, in loc sa inlesneasca o colaborare intre cercetatori si jurnalisti, care colaborare a fost esenta intalnirii organizata de Academia Romana ( nota:  atat in beneficiul cercetatorilor cat si in cel al presarilor) a incurcat mai tare treburile in loc sa le destzeleneasca. 

Apoi doamna Aurora Bell, daca dumneata consideri toti jurnalistii de stiinta (chiar daca lucreaza pe Sanatate, Astronomie, Fizica, Meteo, etc) ca fiind foarte slab pregatiti (adica incapabili, in traducere libera), atunci de ce te miri ca toata lumea injura meteorologii?  E clar ca daca pui unui om eticheta de BOU de la bun inceput nu ai cum sa ii transmiti corect o informatie. Asta pentru ca il subestimezi. Si-apoi daca la jurnalisti le zici de moderat/ intensificat/ abundent si NU iti dai catusi de putin interesul sa ii explici ce intelegeti voi (cercetatorii in meteorologie) prin asta, normal ca omu' ala nu stie ce sa transmita mai departe! Pentru ca, doamna Aurora Bell, nimeni nu s-a nascut invatat. Si mai mult decat atat, sunt putini jurnalisti care au studiat meteorologia la scoala/ facultate/ masterat. 

Aici e de lucrat - la comunicare. COMUNICARE. Si daca voi, cercetatorii in meteorologie (nu vreau sa generalizez asa cum ati facut dvs. considerandu-ne pe toti "slab pregatiti/ incapabili"; exista unii oameni de stiinta incredibil de deschisi dialogului cu jurnalistii), ne considerati imbecili de la bun inceput, comunicarea asta nu prea bash functioneaza la paramentrii normali, ba din contra. O astfel de atitudine superioara sta la baza imaginii nefavorabile pe care majoritatea romanilor o are despre ANM.

Niciun comentariu: