Pagini

joi, 13 ianuarie 2011

Teach for America: noi paradigme in Educatie


"Teach for America"/ "Profesori pentru America" (TFA) este un program educational care-i atrage in meserie pe cei mai buni tineri de la universitatile de top din Statele Unite.  Sincer va spun ca pana azi habar nu aveam de existenta unui asemenea program, ale carui rezultate sunt fabuloase pentru ca genereaza schimbare pe continentul american. 

"Across the country, corps members and alumnae are creating fundamental change" si "I teach for a stronger country" - sunt doar doua remarci de pe site-ul oficial TFA.


    Ce inseamna asta mai exact? Ca acesti absolventi, haideti sa le spunem varfuri ale institutiilor de invatatmant superior, sunt trimisi in zonele defavorizate din America. Astfel, copiii care nu au o situatie materiala buna pot avea acces la educatie de calitate. Inainte de a interveni si a produce schimbari in scolile din comunitati, inainte de a schimba mentalitati si a pune in practica idei inovatoare in domeniul educatiei, tinerii sunt nevoiti sa parcurga un training ce dureaza cateva luni. Odata cu expirarea contractului, valabil 2 ani, the corps members, cum sunt denumiti, nu au obligatia de a imbratisa o cariera didactica. In plus, fiindca vorbim de oameni exceptionali cu rezultate academice exceptionale, e de la sine inteles ca a face parte din aceasta retea este o onoare pentru alumni. Za best of za best, am zice.

    De ce noi nu putem sa urmam astfel de modele precum TFA? Sau macar sa le adaptam realitatii actuale romanesti? Toti vrem o schimbare, simtindu-i acut nevoia si cu toate acestea, nu facem nimic concret pentru a o genera. Altii, prin determinare si efort sustinut, reusesc...

    Inapoi la oile noastre, inapoi la LEN-ul nostru 

    Ii multumesc Tincutei Baltag, directorul Fundatiei Dinu Patriciu, ca mi-a povestit astazi, incredibil de entuziasmata, de acest program. Am purtat, apoi, o discutie pe marginea Legii Educatiei Nationale (LEN), mult contestata. Am luat actul normativ la puricat pentru a-i observa, alaturi de un reprezentant al societatii civile implicat in tot ce tine de Educatie preuniversitara si universitara aspectele pozitive, dar si tarele din lege, "una stufoasa, dar totusi, lipsita de continut". Suna paradoxal, I know, dar promit sa va dau toate detaliile necesare maine, intr-un articol.

    Niciun comentariu: