Pagini

miercuri, 20 iulie 2011

Avem nevoie de "schimbare"! Dezbatem Sanatatea la Forumul Romania Juna

Cei doi ani si jumatate de contact permanent cu sistemul sanitar, dar si toate neregulile pe care le vad, zi de zi, in interiorul acestuia, m-au determinat sa ma inscriu la un proiect foarte interesant - Forumul Romania Juna, organizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS).

Despre eveniment am aflat de la draga mea prietena, Cristina Ghenoiu, doctorand in biologie celulara la prestigioasa Universitate Cornell din Statele Unite ale Americii. Cris este laureata din acest an a Galei LSRS, eveniment in cadrul caruia a obtinut Marele Premiu pentru rezultate academice exceptionale. Am avut ocazia sa ma imprietenesc cu ea cand a revenit in tara, fiind invitata la prima editie a TedX Youth Bucharest in calitate de speaker. Le-a vorbit tinerilor despre cercetarea sa din zona cancerului si a tras un semnal de alarma cu privire la aceasta boala care face ravagii in Romania, mai ales in randul femeilor (cancerul de col uterin este prima cauza de deces, dar este o boala evitabila, in conditiile in care este depistata la timp si tratata corespunzator).

Romania este fruntasa la capitolul decese evitabile
Contactul meu cu reprezentantii asociatiilor de pacienti - pe hemofilie, pe boli rare, pe cancere, pe infertilitate,  pe oncopediatrie - mi-a dat mereu de inteles ca nevoile lor nu sunt nici pe departe satisfacute de deciziile institutiilor aflate in "fruntea" Sanatatii - fie ca vorbim de CNAS, MS, etc. Incidentele diverselor boli pe care medicii le prezinta la conferintele de presa ma ingrozesc aproape de fiecare data.

"Din cele 18 tari de alerta pentru tuberculoza in Europa, Romania ocupa locul 12, ceea ce inseamna ca reprezentam un motiv de ingrijorare pentru comunitatea europeana. In plus, in regiunea Europa, ocupam un loc cinci rusinos", scria intr-un articol prietena mea Mira. 

Nici la capitolul boli cardiovasculare nu stam mai grozav, ba din contra. "In Romania, bolile cardiovasculare nu numai ca se mentin de multi ani ca prima cauza de mortalitate, dar in ultima perioada, s-a inregistrat cresterea incidentei acestora. Astfel, aproximativ 40 din 100 de persoane examinate sufera de boli cardiovasculare, conform unui studiu realizat de catre Societatea Romana de Cardiologie", scriam ieri aici. Asta ca sa nu mai spun ca ocupam un loc fruntas in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin BCV - unii specialisti spun ca suntem pe locul 3, altii ca ne situam pe locul 4.

Avem epidemie de diabet zaharat de tip II
In luna mai a acestui an am fost invitata, pentru al doilea an consecutiv, la Congresul National de Diabet zaharat, Nutritie si Boli metabolice de la Sibiu. Am aflat de la prof. Radu Lichiardopol ca Romania se confrunta in momentul de fata cu o epidemie de diabet zaharat de tip II. "In Romania, datele arata ca in anul 2010 au fost tratati un numar de 564.896 de pacienti diagnosticati cu diabet zaharat, iar in 2011 estimarile depasesc 590.000", a explicat fostul presedinte al Societatii Romane de Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice. Mai multe informatii puteti gasi aici. 

Problema este ca in aceste situatii mentionate mai sus, inevitabil apar si complicatiile. Drept urmare, cei care sufera de diabet prezinta riscuri de boli cardiovasculare si netratati, pot muri. Mai precis, "circa 70-80% dintre diabetici mor din cauza bolilor cardiovasculare, motiv pentru care trebuie stopata cresterea numarului cazurilor de diabet si aparitia complicatiilor", scria aici Alexandra, redactorul sef PaginaMedicala.ro.

Efectul domino, am putea spune. Stilul de viata contribuie enorm la dezvoltarea unor boli precum BCV, diabet si evident, obezitatea. Problema este ca desi statisticile sunt ingrijoratoare, guvernantii nostri aloca cei mai putini bani pentru Sanatate - doar 3,4% din PIB. Un procent incredibil de mic, comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana unde, intre paranteze fie zis, suntem si noi "membri" din 2007.

Oricum, concluzia e clara: AVEM NEVOIE DE SCHIMBARE IN SANATATE. Cei de la putere au ales sa nu investeasca in cele mai importante domenii, indeosebi pe timp de criza financiara: Sanatate, Educatie si Cercetare/ Inovatie. Il intrebam intr-un interviu pe cercetatorul Dan Duda (Harvard Medical School), fratele ASR Principele Radu ce parere are referitor la aceasta situatie si cum comenteaza. Stiti ce mi-a raspuns? "Nu doresc sa comentez deciziile politice din Romania". Interviul in intregime il puteti citi aici

Romania si sistemul ei sanitar "bolnav"
Da, din pacate, politicul alege sa nu investeasca in Sanatate. Toti spun: ai oameni sanatosi, ai productie => economia tarii este una prospera. Ai oameni bolnavi, ei devin pacienti asistati si costurile ce se impun pentru societate sunt imense. Extrem de adevarat.

Nu de putine ori am participat la evenimentele organizate de Asociatia Nationala Hemofilicilor din Romania (ANHR). Este una dintre asociatiile de care am prins mare, mare drag pentru taria cu care isi sustin punctul de vedere. (Hemofilia este o boala hematologica genetica ce afecteaza cu precadere barbatii. Aceasta apare cand sunt mosteniti factori ai coagularii anormali, facandu-i inacapabili sa functioneze normal).

"Dorim sa convingem autoritatile de un lucru foarte simplu. Noi, pacientii cu hemofilie, nu vrem sa ajungem asistati. Vrem sa muncim, sa fim contribuabili, platitori de taxe. Un hemofilic tratat corect este o persoana sanatoasa, in acceptiunea definitiei date de Organizatia Mondiala a Sanatatii", imi explica aici dl. Nicolae Oniga, presedintele ANHR.

In ciuda campaniilor de informare si constientizare, in ciuda semnalelor de alarma trase de colegii mei din presa prin diverse materiale jurnalistice, nu s-a concretizat nimic. Vocea lor nu se face inca auzita la nivelul institutiilor ce conduc Sanatatea in Romania. Iar hemofilicii nu sunt putini la numar, ci sunt peste 2000 in toata Romania. Totusi, eu cred ca putem face mai mult pentru ei si pentru ceilalti pacienti! La final, beneficiarii actului de Sanatate sunt nimeni altii decat pacientii. Si, fie ca ne place, fie ca nu, toti ajungem pacienti la un moment dat in viata.

Avem nevoie de schimbare in Sanatate? 
Bineinteles ca da. Incepusem acest post povestindu-va despre un eveniment absolut necesar - Forumul Romania Juna. Scopul evenimentului este de a defini directiile principale de dezvoltare ale Romaniei pe termen lung (2010-2030), din perspectiva tinerilor romani educati la cel mai inalt nivel. Este primul efort major al generatiei noastre de a-si asuma constructia propriului viitor. Este important sa luam atitudine atata timp cat guvernantii nostrii nu fac altceva decat sa-si vada propriul interes si sa bage banii intr-o gaura neagra fara fund numita, spun eu, buzunar. A venit timpul ca noi, tinerii, sa contribuim la schimbare!
Romania Juna - inainte, impreuna!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Citind pe diverse site-uri ca postarea unui comentariu este reglementata- si nu ma refer aici la a limita limbajul trivial si licentios - ci si la a limita informatiile care pot fi interpretate ca atacuri la persoana, m-am revoltat. Cum putem scrie despre sistemul de sanatate romanesc, despre deficientele si problemele grave pe care le are, cum putem informa publicul despre neprofesionalismul doctorilor, despre indiferenta acestora, despre practicile in totala opozitie cu juramantul depus, daca a da nume si a prezenta cazuri se paote interpreta ca un atac la persoana? Sau cel putin asa am inteles eu...

Cum putem sa ne gandim la schimbarea acestui sistem, daca cei care sunt atat de puternic relational cu el, nu sunt capabili sa isi accepte si sa isi vada greselile si decid vietile oamenilor ca si cum ar fi un simplu rezultat de meci din weeke-end. De altfel, aceasta comparatie nu este pur intamplatoare. Ma aflam intr-o dimineata intr-un spital din Bucuresti, unul dintre cele mai mari pe neurologie-neurochirurgie si desi sala de asteptare era plina de pacienti care veneau pentru internari, consultatii, etc., doctorii veniti de la vizita in drum spre cabinete discutau despre o partida de tenis din week-end, mai degraba preocupati de aceasta decat de multimea care fremata in asteptarea unui rezultat.

ce trebuie schimbat in sistemul de sanatate? TOT. de la doctori pana la infirmiere. A si sa nu uit... in unele institutii de sanatate mai rau decat doctorii sunt gardienii - agentii de paza care percept taxe de intrare ilegale de-a dreptul mari.

A tacea, a nu da nume, a nu da exemple NU AJUTA.

Pentru ei sunt atacuri la persoana, sunt jicniri, dar cum se poate numi asta pentru cei care le mor rudele din neglijenta medicala.

daca nici pe forumuri nu putem prezenta situatiile reale pe care le traim (cu nume, cu detalii... pentru ca nici unul dintre noi nu mergem in spital din placerea de a pierde timpul pe holurile imense si de a pierde banii in halata adanci), atunci unde... oricum cazurile de neglijenta medicala sunt din start decise... nu vor fi niciodata acuzati sau condamnati... cel putin nu stiu sufieciente exemple cat sa imi demonstreze ca ne intreptam spre o schimbare sau ca merita efortul sa incerc/ sa incercam pe cale legala.