Pagini

joi, 10 februarie 2011

"Revolutia tacuta" a societatii civile din Romania

Exista o vorba care spune: "Fii tu insuti schimbarea pe care o doresti in lume!" Cand am fost prima oara la Tincuta Baltag, pentru a discuta despre Gala Premiilor in Educatie, mi-a vorbit despre"revolutia tacuta" din interiorul societatii civile. Oameni, care implicati fiind in organizatii neguvernamentale sau fundatii, au ales sa dezvolte numeroase proiecte si au demarat campanii sociale pentru ajutorarea celor care nu primesc atentia cuvenita din partea statului roman. 

Mi-am amintit ca Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a prezentat in toamna anului trecut o serie de statistici cu privire la sectorul neguvernamental romanesc si amploarea pe care acesta o are la noi in tara. In cei 20 de ani de existenta, sectorul NGO s-a dovedit a fi unul incredibil de eficient, mai ales in zone precum Educatia si Sanatatea. Si gandindu-ma la "revolutia tacuta" de care imi povestea Tincuta, am inteles la ce facea referire.

In domeniul Educatiei, chiar Fundatia Dinu Patriciu se poate lauda cu actiuni extraordinare. Banii pe care ii investeste in liceenii/ studentii/ masteranzii/ doctoranzii romani ajuta la formarea acelui grup de elite caruia toti ii invoca lipsa. In plus, cand ma gandesc la Gala Premiilor in Educatie, nu pot decat sa exclam: impecabil, emotionant, marcant. Am apreciat de la bun inceput ideea lor de a promova educatia de varf. Contrar asteptarilor si contrar a ceea ce vedem zi de zi, ea exista. Din pacate, nu este suficient de bine promovata. Iar aici, o parte din vina o purtam noi, jurnalistii.

In domeniul Sanatatii, cand ma gandesc la "revolutie tacuta" imi vin in minte doua asociatii - ambele au de a face cu oncopediatria. Pe de-o parte, avem Asociatia Salveaza Vieti, care a demarat o mega campanie sociala in beneficiul copiilor bolnavi de cancer limfatic din Romania. Despre "Nu ma ignora!" am scris aici si aici

O a doua asociatie care imi vine in minte este Little People Romania. Are filiale in marile centre universitare din tara - Iasi, Cluj, Timisoara si bineinteles, Bucuresti, iar 75 dintre voluntari lucreaza efectiv cu copiii /adolescentii bolnavi de cancer. Nu stiam cat de mult conteaza experience sharingul in cazul celor diagnosticati. Ei bine, azi am fost impresionata de doi membrii ai Clubului Temerarii, tineri ce au supravietuit bolii si pe care daca i-as fi cunoscut intr-un cu totul alt context nu as fi banuit in niciun moment ca au trecut prin experienta cancerului. Am fost impresionata de optimismul lor si de atitudinea de invingator pe care o au. Veti putea vedea un reportaj cu cei doi saptamana viitoare cand il voi posta in site. Adriana a zis asa: "Nu trebuie sa speri, trebuie sa crezi ca te vei vindeca!!" 

In domeniul Cercetarii, alt domeniu esential, ignorat insa de guvernantii nostrii (dovada procentul de 0,40% din PIB pe care i l-au alocat), "revolutia tacuta" e asigurata de...cercetatori. Trebuie sa va spun ca incepand cu luna martie se vor organiza intalniri lunare in cadrul "Cafenelei Stiintei", unde vor fi abordate teme stiintifice. Pe parte de cercetare medicala mai stiu cateva proiecte faine. Dintre ele amintesc unul nou nout, si anume instituirea Romanian Brain Council, o structura prin intermediul careia specialistii spera sa obtina granturi pentru cercetare in domeniul neurostiintelor. 

Exemplele de mai sus sunt putine, dar au o aplicabilitate perfecta pe ideea de revolutie tacuta. :-)

Niciun comentariu: